Chałka bez kruszonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 100 ml ciepłego mleka i dodać 2 łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki wlać rozczyn, wsypać z resztę cukru, sól, roztrzepane jajko, wystudzone roztopione masło oraz pozostałą część ciepłego mleka. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz.
Ja zrobiłem 2 małe chałki, więc ciasto podzieliłam na 2 równe części, a każdą z nich podzieliłam dodatkowo na 5 równych wałeczków. Końce połączyłam i zaplotłam najprostszy warkocz.
Chałki przełożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Posmarować żółtkiem, piec w temp. 180°C przez ok. 20 -25 min.
Komentarze