Chałka bez kruszonki

3 (1 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chałka bez kruszonki, bo moje dziecko za nią nie przepada. Przygotowałam dwie małe chałki, ale Wy możecie zrobić jedną dużą.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej tortowej
    200 ml mleka
    15 g świeżych drożdży
    1 jajko
    1 żółtko
    60 g masła
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Drożdżówka Desery

Chałka bez kruszonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka bez kruszonki 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 100 ml ciepłego mleka i dodać 2 łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    Do przesianej mąki wlać rozczyn, wsypać z resztę cukru, sól, roztrzepane jajko, wystudzone roztopione masło oraz pozostałą część ciepłego mleka. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz.
    Ja zrobiłem 2 małe chałki, więc ciasto podzieliłam na 2 równe części, a każdą z nich podzieliłam dodatkowo na 5 równych wałeczków. Końce połączyłam i zaplotłam najprostszy warkocz.
    Chałki przełożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
    Posmarować żółtkiem, piec w temp. 180°C przez ok. 20 -25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować