Chałka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zwykła chałka z dodatkiem mąki bananowej.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto o temperaturze pokojowej:
    4 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki mąki bananowej
    4 łyżki miodu
    20g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    100g masła
    szczypta soli

    żółtko do posmarowania

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chałka 1. W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki na ciasto. Końcówką hak wyrabiam ciasto.
  • chałka 2. Dokładnie wymieszane ciasto powinno odchodzić od ścian i haka robota.
  • chałka 3. Uformowane w kulę ciasto przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia.
  • chałka 4. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części.
  • chałka 5. .Formuję bułeczki, przykrywam i pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
  • chałka 6. Każdą bułeczkę wałkuję i zwijam wałeczki o długości 40 cm (8 szt.).
    Jedną chałkę splatam z 4 wałeczków.
  • chałka 7. Uformowane chałki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam i po około 10-15 minutach smaruję rozmąconym żółtkiem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut.
  • chałka 8. Za sprawą mąki bananowej chałka ma lekko zielonawy kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy