1.W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki na ciasto. Końcówką hak wyrabiam ciasto.
2.Dokładnie wymieszane ciasto powinno odchodzić od ścian i haka robota.
3.Uformowane w kulę ciasto przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części.
5..Formuję bułeczki, przykrywam i pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
6.Każdą bułeczkę wałkuję i zwijam wałeczki o długości 40 cm (8 szt.).
Jedną chałkę splatam z 4 wałeczków.
7.Uformowane chałki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam i po około 10-15 minutach smaruję rozmąconym żółtkiem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut.
8.Za sprawą mąki bananowej chałka ma lekko zielonawy kolor.
Komentarze