Chałka

  • wyświetlono: 301 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszna chrupiąca chałka w sam raz na śniadanko

Anetq87
  • 2min

Składniki

40 g drożdży
550 g mąki
1 łyżeczka soli
1/2 szkl mleka
1 duże jajko
2 łyżki masła
5 łyżek wody
4 łyżki cukru
1 jajko (do smarowania)
kruszonka ( 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła)

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek , wlać wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z 3 łyżkami cukru, sól, rozpuszczone ciepłe masło i wodę.
  • 3. Zagnieść ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza, następnie zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na 8 części. Z każdej części uformować wałki ,równej długości z 4 części zapleść warkocz. Wyjdą nam dwie chałki Końce połączyć i podwiną pod spód.
  • 4. Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić około 20 min do wyrośnięcia. Następnie posmarować wierzch rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.

    Piec około 20-30 min w 180 stopniach C.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

image-21oe7ix

Dodane przez: karolinaholly

SŁODKA CHAŁKA

Wspaniała domowa chałka, smakuje...

Domowa chałka

Dodane przez: zzewa

Domowa chałka

Pyszna domowa chałka to super propozycja...

Maślana chałka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślana chałka

Z dwa lata już nie piekłam chałki,...

Maślana chałka

Dodane przez: jolantagłówka

Maślana chałka

Smakuje nawet z samym masłem. Z...

Chałka gryczana

Dodane przez: kamila19851

Chałka gryczana

Co do chałki gryczanej miałam obawy,...

Chałka

Dodane przez: Joatar

Chałka

Dziś wieczorem zrobiłam pyszną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE