1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek , wlać wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z 3 łyżkami cukru, sól, rozpuszczone ciepłe masło i wodę.
3.Zagnieść ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza, następnie zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na 8 części. Z każdej części uformować wałki ,równej długości z 4 części zapleść warkocz. Wyjdą nam dwie chałki Końce połączyć i podwiną pod spód.
4.Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić około 20 min do wyrośnięcia. Następnie posmarować wierzch rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
Komentarze