Chałka

0 (0 ocen)

  • 2 min

Pyszna chrupiąca chałka w sam raz na śniadanko

  • 2 min

Składniki:

  • 40 g drożdży
    550 g mąki
    1 łyżeczka soli
    1/2 szkl mleka
    1 duże jajko
    2 łyżki masła
    5 łyżek wody
    4 łyżki cukru
    1 jajko (do smarowania)
    kruszonka ( 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła)

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek , wlać wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z 3 łyżkami cukru, sól, rozpuszczone ciepłe masło i wodę.
  • 3. Zagnieść ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza, następnie zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na 8 części. Z każdej części uformować wałki ,równej długości z 4 części zapleść warkocz. Wyjdą nam dwie chałki Końce połączyć i podwiną pod spód.
  • 4. Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić około 20 min do wyrośnięcia. Następnie posmarować wierzch rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.

    Piec około 20-30 min w 180 stopniach C.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy