Chałka

  • wyświetlono: 544 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dziś wieczorem zrobiłam pyszną chałkę na jutrzejsze śniadanko :-)Z wyglądu może nie wyszła tak jak to sobie wymarzyłam, ale za to smak odpowiada mi w 100%. Chałkę można posypać makiem lub kruszonką.

Joatar

Składniki

300g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
0,5 szklanki ciepłego mleka
Szczypta soli
4 łyżki cukru
1 jajko
50g masła lub margaryny (roztopionej)

+ 1 jajko do smarowania i mak do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka

  • Chałka1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, cukier, roztopiony tłuszcz i drożdże rozmieszane z mlekiem.
    Wyrabiamy elastyczne ciasto.

    Formujemy kulę, miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek.
    Z wałków zaplatamy chałkę, układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem lub kruszonką.

    Pieczemy w 180' przez 30-35 minut.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciechałkamakdrożdżówka

Komentarze

Podobne przepisy

Chałka drożdżowa

Dodane przez: Agusia23

Chałka drożdżowa

Przepyszna chałka pieczona nie...

Maślana chałka

Dodane przez: anemon

Maślana chałka

Chałka to tradycyjny lekko słodki...

chałka

Dodane przez: Bo-Bożena

Chałka świąteczna

Chałka nie należy do tych " puszystych"...

Chałka waniliowa z kruszonką

Dodane przez: joanna30

Chałka waniliowa z kruszonką

Długo zwlekałam ze zrobieniem tej...

Maślana chałka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślana domowa chałka

Domowa chałka jest najlepsza. Obowiązkowo...

Maślana chałka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślana chałka

Z dwa lata już nie piekłam chałki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE