Chałka

  • wyświetlono: 509 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dziś wieczorem zrobiłam pyszną chałkę na jutrzejsze śniadanko :-)Z wyglądu może nie wyszła tak jak to sobie wymarzyłam, ale za to smak odpowiada mi w 100%. Chałkę można posypać makiem lub kruszonką.

Joatar

Składniki

300g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
0,5 szklanki ciepłego mleka
Szczypta soli
4 łyżki cukru
1 jajko
50g masła lub margaryny (roztopionej)

+ 1 jajko do smarowania i mak do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka

  • Chałka1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, cukier, roztopiony tłuszcz i drożdże rozmieszane z mlekiem.
    Wyrabiamy elastyczne ciasto.

    Formujemy kulę, miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek.
    Z wałków zaplatamy chałkę, układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem lub kruszonką.

    Pieczemy w 180' przez 30-35 minut.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciechałkamakdrożdżówka

Komentarze

Podobne przepisy

chałka żyrafa

Dodane przez: Mroofinka

Chałka żyrafa

Tradycyjna lekko słodka chałka...

Chałka waniliowa z kruszonką

Dodane przez: joanna30

Chałka waniliowa z kruszonką

Długo zwlekałam ze zrobieniem tej...

Maślana chałka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślana chałka

Z dwa lata już nie piekłam chałki,...

Maślana chałka

Dodane przez: jolantagłówka

Maślana chałka

Smakuje nawet z samym masłem. Z...

Maślana chałka

Dodane przez: anemon

Maślana chałka

Chałka to tradycyjny lekko słodki...

Chałka gryczana

Dodane przez: kamila19851

Chałka gryczana

Co do chałki gryczanej miałam obawy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE