Chałka

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Smaczna, słodka chałka, doskonała do domowych przetworów

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 3.5 szklanki
    - drożdże: 5 dekagramów
    - cukier: 5 łyżek
    - masło: 0.5 sztuki
    - mleko: 0.75 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - jajka: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrobione ciasto 1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem, a następnie mieszamy z ciepłym mlekiem. Wlewamy do mąki, dodajemy rozpuszczone, chłodne masło, szczyptę soli i 2 jajka. Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy przykryte na pół godziny.
  • spleciony warkocz 2. Ciasto dzielimy na 3 części, z których formujemy wałki. Blaszkę smarujemy masłem i pleciemy warkocz z ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia,
  • wyrośnięta chałka przed pieczeniem 3. Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy utartą kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 180*. Jeśli chałka będzie już bardzo rumiana, a czas pieczenia jeszcze nie minie, to można nakryć papierem śniadaniowym.
  • 4. Robimy kruszonke: Mieszamy ze sobą łyżeczkę masła i po 2 łyżeczki cukru pudru i mąki, wkładamy do zamrazalnika, aby zrobiła się twarda
  • Chałka 5. Chałkę podajemy z konfiturami lub świeżymi owocami. Trwa sezon truskawkowy, dlatego ja wykorzystałam truskawki, które pokrojiłam w drobną kostkę i zmieszałam z cukrem. Kromki chałki smarowałam dobrym masłem i układałam truskawkowy sosik
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować