1.Drożdże rozpuszczamy z cukrem, a następnie mieszamy z ciepłym mlekiem. Wlewamy do mąki, dodajemy rozpuszczone, chłodne masło, szczyptę soli i 2 jajka. Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy przykryte na pół godziny.
2.Ciasto dzielimy na 3 części, z których formujemy wałki. Blaszkę smarujemy masłem i pleciemy warkocz z ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia,
3.Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy utartą kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 180*. Jeśli chałka będzie już bardzo rumiana, a czas pieczenia jeszcze nie minie, to można nakryć papierem śniadaniowym.
4.Robimy kruszonke: Mieszamy ze sobą łyżeczkę masła i po 2 łyżeczki cukru pudru i mąki, wkładamy do zamrazalnika, aby zrobiła się twarda
5.Chałkę podajemy z konfiturami lub świeżymi owocami. Trwa sezon truskawkowy, dlatego ja wykorzystałam truskawki, które pokrojiłam w drobną kostkę i zmieszałam z cukrem. Kromki chałki smarowałam dobrym masłem i układałam truskawkowy sosik
Komentarze