1.Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy z trzema łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wlewamy wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z cukrem, sól, rozpuszczone masło i na końcu wodę. Zagniatamy ciasto do momentu gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.Wtedy zagniatamy ponownie i dzielimy ciasto na trzy wałki, równej długości i grubości i zaplatamy warkocz. Końce łączymy i podwijamy pod spód. Chałkę kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia. Na sam koniec wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.
Komentarze