Chałka

5 (187 ocen)

  • 60 min

Pyszny i szybki deser:)

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    40 g drożdży
    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    2 łyżki roztopionego masła
    5 łyżek wody
    4 łyżki cukru
    1 żółtko do posmarowania
    na kruszonkę:
    4 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    kilka kropel olejku waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka 1. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy z trzema łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • chałka 2. Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wlewamy wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z cukrem, sól, rozpuszczone masło i na końcu wodę. Zagniatamy ciasto do momentu gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.Wtedy zagniatamy ponownie i dzielimy ciasto na trzy wałki, równej długości i grubości i zaplatamy warkocz. Końce łączymy i podwijamy pod spód. Chałkę kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia. Na sam koniec wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować