Chakalaka

  • wyświetlono: 8709 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Danie pochodzi z RPA. Jest kilka jego wersji. Gotując je po raz pierwszy wybrałam wersję najbardziej zbliżoną w smaku do moich ulubionych chipsów.

20170404_180844
  • 30min

Składniki

- 1 zielona papryka
- ½ czerwonej papryki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 marchewka
- ½ papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu (może być warzywny)
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżka curry
- ew. sól do smaku
- olej do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chakalaka

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek i papryczkę chili, podsmażyć chwilę. Dodać grubo pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać paprykę i pomidory pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki. Wlać bulion i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Pod koniec duszenia doprawić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatapaprykaPomidory
 

Komentarze

Podobne przepisy

gulasz z indyczych zoladkow

Dodane przez: lucyna19

Gulasz z indyczych żołądków z warzywami

Delikatne mięso z aromatycznym...

Ratatuj

Dodane przez: magzis

Gulasz warzywny ratatouille (ratatuj)

Jest w moim domu obowiązkową potrawą...

Soczysta ryba z piekarnika

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Soczysta ryba z piekarnika

Ryba przyrządzona w ten sposób...

image-0x2nm1a

Dodane przez: Mariola123

DIETETYCZNE KOTLETY Z KURCZAKA

Przepisów na kotlety jest na prawdę...

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Przepyszne , delikatne i soczyste...

Pierś z kaczki z żurawiną i jabłkiem

Dodane przez: Martyna1991

Pieczone piersi kaczki z żurawiną i jabłkiem

Pierś z kaczki z jabłkami to zupełna...