Chakalaka

  • wyświetlono: 9210 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Danie pochodzi z RPA. Jest kilka jego wersji. Gotując je po raz pierwszy wybrałam wersję najbardziej zbliżoną w smaku do moich ulubionych chipsów.

20170404_180844
  • 30min

Składniki

- 1 zielona papryka
- ½ czerwonej papryki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 marchewka
- ½ papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu (może być warzywny)
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżka curry
- ew. sól do smaku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Chakalaka

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek i papryczkę chili, podsmażyć chwilę. Dodać grubo pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać paprykę i pomidory pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki. Wlać bulion i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Pod koniec duszenia doprawić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatapaprykaPomidory

Komentarze

Podobne przepisy

gulasz z indyczych zoladkow

Dodane przez: lucyna19

Gulasz z indyczych żołądków z warzywami

Delikatne mięso z aromatycznym...

Ratatuj

Dodane przez: magzis

Gulasz warzywny ratatouille (ratatuj)

Jest w moim domu obowiązkową potrawą...

Soczysta ryba z piekarnika

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Soczysta ryba z piekarnika

Ryba przyrządzona w ten sposób...

krokiety

Dodane przez: agarybak76

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

Najbardziej lubiane i najczęściej...

Moja ulubiona wątrobka.

Dodane przez: gengen13

Soczysta wątróbka drobiowa z cebulką

Smaczna, łatwa w wykonaniu i dość...

Schab gotowany w majonezie

Dodane przez: 2milutka

Schab gotowany w majonezie

Domowa zdrowa wędlina gotowana...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.