Chakalaka

  • wyświetlono: 10084 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Danie pochodzi z RPA. Jest kilka jego wersji. Gotując je po raz pierwszy wybrałam wersję najbardziej zbliżoną w smaku do moich ulubionych chipsów.

20170404_180844
  • 30min

Składniki

- 1 zielona papryka
- ½ czerwonej papryki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 marchewka
- ½ papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu (może być warzywny)
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżka curry
- ew. sól do smaku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Chakalaka

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek i papryczkę chili, podsmażyć chwilę. Dodać grubo pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać paprykę i pomidory pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki. Wlać bulion i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Pod koniec duszenia doprawić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatapaprykaPomidory

Komentarze

Podobne przepisy

Strogonow

Dodane przez: Paulina1507

Strogonow

Niezwykle smaczne i pożywne danie.

Soczysta ryba z piekarnika

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Soczysta ryba z piekarnika

Ryba przyrządzona w ten sposób...

Czerwona soczewica z warzywami

Dodane przez: Skotka

Czerwona soczewica z warzywami

Pikantne i sycące

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Przepyszne, delikatne i soczyste...

kapsalon

Dodane przez: agarybak76

Kapsalon - holenderski fast food

To smaczne holenderskie danie,...

Pieczone pałki z kurczaka

Dodane przez: Kloruś

Pieczone pałki z kurczaka

Aromatyczne pieczone pałki z kurczaka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE