Chakalaka

  • wyświetlono: 8225 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Danie pochodzi z RPA. Jest kilka jego wersji. Gotując je po raz pierwszy wybrałam wersję najbardziej zbliżoną w smaku do moich ulubionych chipsów.

20170404_180844
  • 30min

Składniki

- 1 zielona papryka
- ½ czerwonej papryki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 marchewka
- ½ papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu (może być warzywny)
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżka curry
- ew. sól do smaku
- olej do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chakalaka

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek i papryczkę chili, podsmażyć chwilę. Dodać grubo pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać paprykę i pomidory pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki. Wlać bulion i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Pod koniec duszenia doprawić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatapaprykaPomidory
 

Komentarze

Podobne przepisy

Soczysta ryba z piekarnika

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Soczysta ryba z piekarnika

Ryba przyrządzona w ten sposób...

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Przepyszne , delikatne i soczyste...

Pierś z kaczki z żurawiną i jabłkiem

Dodane przez: Martyna1991

Pieczone piersi kaczki z żurawiną i jabłkiem

Pierś z kaczki z jabłkami to zupełna...

Pieczone pałki z kurczaka

Dodane przez: Kloruś

Pieczone pałki z kurczaka

Aromatyczne pieczone pałki z kurczaka...

Schab gotowany w majonezie

Dodane przez: 2milutka

Schab gotowany w majonezie

Domowa zdrowa wędlina gotowana...

krokiety

Dodane przez: agarybak76

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

Najbardziej lubiane i najczęściej...