Chakalaka

  • wyświetlono: 10614 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Danie pochodzi z RPA. Jest kilka jego wersji. Gotując je po raz pierwszy wybrałam wersję najbardziej zbliżoną w smaku do moich ulubionych chipsów.

20170404_180844
  • 30min

Składniki

- 1 zielona papryka
- ½ czerwonej papryki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 marchewka
- ½ papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu (może być warzywny)
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżka curry
- ew. sól do smaku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Chakalaka

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek i papryczkę chili, podsmażyć chwilę. Dodać grubo pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać paprykę i pomidory pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki. Wlać bulion i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Pod koniec duszenia doprawić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatapaprykaPomidory

Komentarze

Podobne przepisy

Moja ulubiona wątrobka.

Dodane przez: gengen13

Soczysta wątróbka drobiowa z cebulką

Smaczna, łatwa w wykonaniu i dość...

Kapsalon

Dodane przez: dagita

Kapsalon - holenderski fast food

Popularne holenderskie danie typu...

image-20ifngc

Dodane przez: Agnieszkaleon

Gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym

Najlepsze gołąbki na świecie. Robię...

BOGRACZ – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BOGRACZ – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

Prawidłowo przyrządzony bogracz...

Pieczone pałki z kurczaka

Dodane przez: Kloruś

Pieczone pałki z kurczaka

Aromatyczne pieczone pałki z kurczaka...

Czerwona soczewica z warzywami

Dodane przez: Skotka

Czerwona soczewica z warzywami

Pikantne i sycące

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE