Chakalaka

4.49 (153 ocen)

  • 30 min

Danie pochodzi z RPA. Jest kilka jego wersji. Gotując je po raz pierwszy wybrałam wersję najbardziej zbliżoną w smaku do moich ulubionych chipsów.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 zielona papryka
    - ½ czerwonej papryki
    - 2 pomidory
    - 1 cebula
    - 1 marchewka
    - ½ papryczki chili
    - 2 ząbki czosnku
    - 200 ml bulionu (może być warzywny)
    - 1 łyżeczka cukru
    - ½ łyżeczki imbiru
    - 1 łyżka curry
    - ew. sól do smaku
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chakalaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek i papryczkę chili, podsmażyć chwilę. Dodać grubo pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać paprykę i pomidory pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki. Wlać bulion i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Pod koniec duszenia doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować