CHACZAPURI Z BOCZKIEM I SEREM

0 (0 ocen)

  • 60 min

''Chaczapuri'' to gruzińskie danie .W oryginalnym przepisie nadzienie to tylko biały ser.Ja proponuję wersję z boczkiem i serem żółtym;wyszło równie apetycznie i syto.Polecam na ciepłą kolację

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki na ciasto:


    2 szklanki mąki pszennej
    250 g jogurtu naturalnego
    1 jajko
    1 łyżka miękkiego masła
    0,5 łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    Składniki na farsz;
    15 dag boczku wędzonego
    15 dag sera wędzonego
    1 cebula
    1 pomidor
    pieprz
    szczypiorek wg uznania

Chaczapuri z boczkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozłożenie farszu 1. Z podanych składników zagnieść elastyczne miękkie ciasto.Wstawić do lodówki na 20 min.(można je przechowywać w lodowce nawet 2-3 dni) Rozwałkować na placek o średnicy ok 36 cm.
    Boczek pokroić w paseczki,cebule w kostkę,pomidora sparzyć,zdjąć skórkę i pokroić w kosteczkę.Wszystko podsmażyć .Ser zetrzeć na grubych oczkach.Połowę sera rozłożyć na rozwałkowane ciasto,następnie podsmażony boczek ,szczypiorek i drugą połowę sera.Brzegi zawinąć do środka ,zlepić .Piec ok 1 godz. w 180 stopniach.Podawać na gorąco ,kroić w trójkąty.

Porady

Ciasto zrobiłam na jogurcie i sodzie,ciasto można zrobić również drożdżowe.Placek piecze się na suchej patelni lub piekarniku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy