აჭარული ხაჭაპური Chaczapuri po adżarsku

  • wyświetlono: 899 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

chaczapuri adżaruli - chaczapuri adżarskie, z serem i jajkiemPrzepis pochodzi ze strony kuchni gruzińskiej. Naprawdę pyszne i proste danie

PolskaGotuje
  • 2 porcje
  • Łatwy

Składniki

- mąka pszenna: 250 gramów
- woda: 100 mililitrów
- drożdże: 20 gramów
- sól do ciasta: 2 szczypty
- cukier: 1 szczypta
- biały ser w kostce: 500 gramów
- Jajko: 2 sztuki
- zioła (ja dodaję mieszankę ziół - tymianek, rozmaryn, szałwia, bazylia): 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

აჭარული ხაჭაპური Chaczapuri po adżarsku

  • 1. Drożdże wymieszac z ciepłą wodą i cukrem, dodac mąkę i sól wyrobic ciasto i pozostawic do wyrośnięcia na około 10 min.
  • 2. Ser ugnieśc widelcem doprawic solą i ziołami
  • chaczapuri3. Ciasto podzielic na dwie części. Z każdej cześci uformowac krążek jak na pizzę. Na środek każdego placka nałożyc ser. Brzegi ciasta zawinąc do środka i uformowac tak jak na zdjęciu
  • 4. Piec w temp 200 stopni 20 min, potem do każdego chaczapurii wbic jajko, posolic i piec jeszcze 10 min

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadkuchnia_gruzińska

Komentarze

Podobne przepisy

Chaczapuri

Dodane przez: kwintesencjasmaku

Gruzińskie chaczapuri adżarskie

Będąc w Gruzji trzeba było spróbować...

Gruzja na talerzu, czyli klasyczne chaczapuri

Dodane przez: Nulek

Gruzja oswojona, czyli chaczapuri

W moim ukochanym Krakowie są gruzińskie...

chaczapuri z boczkiem i serem

Dodane przez: suzana

CHACZAPURI Z BOCZKIEM I SEREM

''Chaczapuri'' to gruzińskie danie...

placuszki gruzińskie

Dodane przez: capri

Chaczapuri z ruskim farszem

Gruzińskie placuszki, nadziewane...

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Dodane przez: zzewa

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Chaczapuri to regionalna potrawa...

Chaczapuri

Dodane przez: Ika 1961

Chaczapuri z serem i płynnym żółtkiem

Inspiracją dla tego dania był gruziński...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE