Cevapcici na pomidorowym ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pietruszkę myjemy, osuszamy i
drobno siekamy. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni i smażymy na
złoto połowę cebulki. Oprószamy tymiankiem i dodajemy pietruszkę.
Chwile smażymy razem i odstawiamy.
Mięso mielone przekładamy do miski, solimy, pieprzymy i dodajemy
ziołową cebulkę.
Wyrabiamy mięso rękami i formujemy cienkie paluchy. Chłodzimy ok
30 min. Smażymyna patelni na oleju na chrupiąco z każdej strony.
Pozostałą cebulę smażymy na 2 łyżkach oleju, dodajemy ryż i
smażymy 1 minutę. Na patelnię wlewamy bulion, pastę pomidorową, solimy,
pieprzymy i dusimy razem ok 15 minut. 10 min przed końcem
dorzucam groszek.
Wykładamy ryż na talerz, układamy cevapcici i dekorujemy
pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze