Cevapcici na pomidorowym ryżu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bałkański przysmak zmodyfikowany przeze mnie.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g cebuli
    1 pęczek pietruszki
    1,5 łyżeczki tymianku suszonego
    6 łyżek oleju
    500 g mięsa mielonego mieszanego
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony
    150 g ryżu długoziarnistego
    250 ml bulionu
    200 g pasty pomidorowej
    150 g groszku zielonego mrozonego
    6 szt pomidorków koktajlowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cevapcici na pomidorowym ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pietruszkę myjemy, osuszamy i
    drobno siekamy. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni i smażymy na
    złoto połowę cebulki. Oprószamy tymiankiem i dodajemy pietruszkę.
    Chwile smażymy razem i odstawiamy.
    Mięso mielone przekładamy do miski, solimy, pieprzymy i dodajemy
    ziołową cebulkę.
    Wyrabiamy mięso rękami i formujemy cienkie paluchy. Chłodzimy ok
    30 min. Smażymyna patelni na oleju na chrupiąco z każdej strony.
    Pozostałą cebulę smażymy na 2 łyżkach oleju, dodajemy ryż i
    smażymy 1 minutę. Na patelnię wlewamy bulion, pastę pomidorową, solimy,
    pieprzymy i dusimy razem ok 15 minut. 10 min przed końcem
    dorzucam groszek.
    Wykładamy ryż na talerz, układamy cevapcici i dekorujemy
    pomidorkami koktajlowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować