Cepeliny z nadzieniem z soczewicy

3.67 (3 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Ziemniaczane cepeliny z farszem z soczewicy z mącznych ziemniaków

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 1.5 kilograma
    - mąka: 300 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczania: 1 łyżka
    - cebula biała: 2 sztuki
    - soczewica czerwona: 0.75 szklanki
    - kminek: 1 łyżeczka
    - marchewka starta na tarce: 2 sztuki
    - olej: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cepeliny z nadzieniem z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz wszystkie ziemniaki. Pół z nich ugotuj, resztę pozostaw. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Cebulę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce. Rozgrzej połowę oleju i usmaż cebulkę dodaj łyżeczkę kminku, dodaj marchew. Kiedy będzie miękkie odstaw do ostygnięcia. W między czasie ugotuj soczewicę. Kiedy wystygnie dodaj do marchewki z cebulą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzyj na tarce. Utarte ziemniaki wyciśnij w czystej ściereczce( gaza). Z płynu na dno osiądzie krochmal. Po kilku minutach kiedy osiądzie odlej wodę a krochmal dodaj do ziemniaków. Połącz teraz surowe ziemniaki z gotowanymi i dodaj sól, jajko, krochmal i obie mąki. Zagnieć ciasto. Pokrój ciasto na równe części i zrób 1 cm okrągłe placuszki. Na środek każdego placka ułóż łyżkę farszu i zlepiaj formując cepeliny. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Podawaj z cebulką zeszkliwszy na pozostałej części oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować