Moje pierwsze własnoręczne cepeliny. Moja babcia robi je zawsze z nadzieniem twarogowym, a ja zrobiłam bez nadzienia, okraszone smażoną cebulką i topioną słoninką.
Składniki:
1 kg ziemniaków ugotowanych i ostudzonych (najlepiej dzień wcześniej)
1 kg ziemniaków surowych
1-2 jajka
sól
pieprz
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Cepeliny (bez nadzienia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ostudzone, ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Surowe ziemniaki, obrać i zetrzeć na tartce o najdrobniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Utarte ziemniaki przecisnąć przez bawełnianą ściereczkę, tak by został odciśnięty cały sok. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, ugotowane ziemniaki i skrobię która zostanie na dnie miski po wylaniu soku. Dodać sól, pieprz i obie mąki. Wyrobić ciasto. Gdy będzie zbyt rzadkie to dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto tak czy inaczej jest trochę lepowate.
2.W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i kilkoma kroplami oleju. Z ciasta formować wałeczki ok10cm i partiami wrzucać na gotującą się wodę. Po wypłynięciu na wierzch, gotować ok 10 min. Uwaga by nie wrzucać wszystkich na raz, bo powstanie klej a cepeliny się rozpadną, ponieważ ziemniaki powodują kleistą wodę.
3.Ugotowane cepeliny wyjąć na duży półmisek i polać dowolnym omaszczeniem. Można jeść je jako samodzielną potrawę, ale można podawać je z mięsem i surówkami np. z kiszonej kapusty.
Komentarze