cebulowe kotlety mielone

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo fajna odmiana od tradycyjnych, ciekawa byłam jak będą smakować z dodatkiem zupy cebulowej i okazało się, że super !

  • 30 min

Składniki:

  • 750 gramów karkówki lub łopatki wieprzowej
    1 jajo
    1 zupa cebulowa w proszku 30 gramów
    1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
    1 ząbek czosnku
    2 średnie cebule
    1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
    szczypta soli (dokładnie tyle, gdyż sól mamy też w zupie)
    dodatkowo:
    0,5 szklanki tartej bułki do obtaczania
    2 duże cebule + olej do smażenia
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cebulowe kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 średnie cebule siekamy drobno, przysmażamy na oleju, odsączamy z tłuszczu, przekładamy do miseczki i schładzamy.

    Mięso mielimy na średnich oczkach. Do mięsa wsypujemy zupę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jajo i dodajemy przestudzoną złota cebulkę, wszystko mieszamy na jednolitą masę.

    Z całości odrywamy niewielkie kawałki, obtaczamy w tartej bułce, smażymy na oleju z obu stron.

    W czasie kiedy smażą się kotlety, pozostałe dwie duże cebule kroimy w piórka, smażymy na oleju na złoto, kiedy osiągną tą postać podlewamy kieliszkiem wody, zagotowujemy, solimy i wyłączamy gaz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować