REKLAMA

Cebulowe kule nadziewane mięsem mielonym

wyświetlono: 217 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Muszę przyznać, że takie cebulowe kule nadziewane mielonym i owinięte boczkiem robią wrażenie nie tylko wizualnie, ale i smakowo!!! Z jednej strony świetny pomysł na obiad, a z drugiej świetny pomysł na grilla. Danie jest mega syte, zjadłam taką jedną kule z dodatkami i byłam pełna. Mięso w cebuli, owinięte szczelnie boczkiem jest przepyszne, polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

opublikowany: 29.05.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże cebule - lub 6 mniejszych
    200 g boczku wędzonego surowego w plastrach
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    125 g bułki tartej
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
    ulubiona przyprawa do mielonego, również do smaku
    1 łyżka majeranku
    1 ząbek czosnku
    1 garść posiekanej natki pietruszki

    Dodatkowo

    wykałaczki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz cebule, odetnij końcówki z obu stron, następnie natnij z jednej strony wzdłuż tak, żeby rozdzielić wierzchnią pierwszą warstwę ze środkiem.
    Pozostaw największą część z cebuli, resztę cebuli posiekaj w drobną kosteczkę i podsmaż na 2 łyżkach masła.
    Cebule wrzuć do miski z mięsem mielonym (ja część cebuli podsmażyłam z pieczarkami i użyłam do domowych zapiekanek). Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, wbij jajko i wsyp bułkę tartą.
    Całość wymieszaj dokładnie ręką i uformuj mięsne kule, następnie wypełnij nimi pierścienie cebuli.
    Tak nadziane cebule owiń plastrami boczku na około, możesz użyć wykałaczki, ja pominęłam, boczek podwinęłam pod spód.
    Cebulowe kule możesz upiec na dwa sposoby, w piekarniku lub na grillu, przy czym jeśli pieczesz na grillu, najlepiej jest je owinąć w folię aluminiową.
    Ja dziś upiekłam moje kule w piekarniku.
    Ułóż kule w naczyniu żaroodpornym, przykryj naczynie żaroodporne folia aluminiową i wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C.
    Piecz 45 min. góra – dół, bez termoobiegu.
    Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i zapiekaj jeszcze ok. 15 min. do zarumienienia boczku.
    Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Notka redakcyjna

Porady

Można podawać z sosem BBQ i np. tostem prosto z grilla, lub wersja typowo domowa, z ziemniakami i ulubioną sałatką, surówką.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: EmciaPichci EmciaPichci

Muszelki nadziewane mięsem mielonym

Prosty w przygotowaniu obiad, ale za to jaki efektowny!

kategoria: Dania główne opublikowany: 16.03.2013 | wyświetlono: 9831 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: beetle hkl3

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Wspomnienie obiadu z dzieciństwa.

kategoria: Dania główne opublikowany: 09.04.2016 | wyświetlono: 2279 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Szybkie jednogarnkowe danie

kategoria: Dania główne Dania jednogarnkowe opublikowany: 19.09.2012 | wyświetlono: 8203 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE