Cebulowe kule nadziewane mięsem mielonym

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Muszę przyznać, że takie cebulowe kule nadziewane mielonym i owinięte boczkiem robią wrażenie nie tylko wizualnie, ale i smakowo!!! Z jednej strony świetny pomysł na obiad, a z drugiej świetny pomysł na grilla. Danie jest mega syte, zjadłam taką jedną kule z dodatkami i byłam pełna. Mięso w cebuli, owinięte szczelnie boczkiem jest przepyszne, polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże cebule - lub 6 mniejszych
    200 g boczku wędzonego surowego w plastrach
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    125 g bułki tartej
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
    ulubiona przyprawa do mielonego, również do smaku
    1 łyżka majeranku
    1 ząbek czosnku
    1 garść posiekanej natki pietruszki

    Dodatkowo

    wykałaczki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cebulowe kule nadziewane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz cebule, odetnij końcówki z obu stron, następnie natnij z jednej strony wzdłuż tak, żeby rozdzielić wierzchnią pierwszą warstwę ze środkiem.
    Pozostaw największą część z cebuli, resztę cebuli posiekaj w drobną kosteczkę i podsmaż na 2 łyżkach masła.
    Cebule wrzuć do miski z mięsem mielonym (ja część cebuli podsmażyłam z pieczarkami i użyłam do domowych zapiekanek). Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, wbij jajko i wsyp bułkę tartą.
    Całość wymieszaj dokładnie ręką i uformuj mięsne kule, następnie wypełnij nimi pierścienie cebuli.
    Tak nadziane cebule owiń plastrami boczku na około, możesz użyć wykałaczki, ja pominęłam, boczek podwinęłam pod spód.
    Cebulowe kule możesz upiec na dwa sposoby, w piekarniku lub na grillu, przy czym jeśli pieczesz na grillu, najlepiej jest je owinąć w folię aluminiową.
    Ja dziś upiekłam moje kule w piekarniku.
    Ułóż kule w naczyniu żaroodpornym, przykryj naczynie żaroodporne folia aluminiową i wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C.
    Piecz 45 min. góra – dół, bez termoobiegu.
    Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i zapiekaj jeszcze ok. 15 min. do zarumienienia boczku.
    Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Porady

Można podawać z sosem BBQ i np. tostem prosto z grilla, lub wersja typowo domowa, z ziemniakami i ulubioną sałatką, surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Muszelki nadziewane mięsem mielonym

To może cię zainteresować