Cebulowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Ciasteczka stanowią pyszną przekąskę:). To także ciekawy dodatek do barszczu czerwonego lub piwa!

Składniki:

  • Składniki :
    • 1,5 szklanki mąki,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka śmietany,
    • 10 dag margaryny lub masła,
    • 1 duża cebula,
    • białko do smarowania,
    • sól, pieprz do smaku,
    • kminek, suchy mak do dekoracji,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Cebulowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w drobną kostkę.
    Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składni ciasta: jajko, margarynę, proszek do pieczenia, śmietanę ora pokrojoną cebulę. Całość doprawiamy do smaku. Zagniatamy energicznie ciasto.
    Gotowe przekładamy na stolnicę. Podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie. U mnie są to kwiatuszki:).
    Gotowe ciasteczka przekładamy na przygotowaną blaszkę. Następnie smarujemy je białkiem. Część posypujemy suchym makiem, a część kminkiem. Ciasteczka pieczemy do zrumienienia około 15 minut w 180˚C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy