Cebulowa zupa z grzybami i fioletowymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Obserwujący Insta, wiedzą o co kaman…zdecydować nie mogliśmy się, kilka produktów „trza” było użyć z lodówy ;) no i jest…cudna zupa cebulowa z grzybami, świeżymy grzybami, świeżymi grzybami i świeżymi grzybami :P Mega

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g cebuli
    300 g leśnych grzybów
    50 g wędzonej słoniny
    1 ząbek czosnku
    1 kawałek selera
    300 g fioletowych ziemniaków
    2 łyżki kaszy pęczak
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 łyżki śmietany
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Cebulowa zupa z grzybami i fioletowymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebulowa zupa z grzybami i fioletowymi ziemniakami 1. Cebule kroimy w piórka, szklimywytopionej słoninie, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, posiekany czosnek, pokrojony w kostkę seler i ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, wrzucamy kaszę, oprószamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko pod przykryciem przez kwadrans i zalewamy wrzątkiem ( 1,5 l ). Gotujemy do miękkości ziemniaków.
    Śmietanę wyrabiamy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy, podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy