Cebulowa zupa krem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To tania, pyszna i pożywna zupa, która wygląda naprawdę ładnie. Często ją przyrządzam dla rodziny i przyjaciół. Smakuje wszystkim, nawet tym, którzy za zupami raczej nie przepadają.

Składniki:

  • ● 50 dag cebuli
    ● 1/4 dużego selera
    ● 25 dag ziemniaków
    ● garść tartego żółtego sera
    ● garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek, tymianek, rozmaryn, koperek)
    ● 2 łyżki oliwy lub oleju
    ● sól
    ● pieprz
    ● 2 łyżki śmietany 18-proc.
    ● 4 szklanki rosołu z kostki lub wody z łyżeczką vegety
    ● groszek ptysiowy lub grzanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Cebulowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, kroimy
    w kostkę i szklimy na tłuszczu.
  • Cebulowa zupa krem 2. Selera obieramy i ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
    Dodajemy do cebuli i dusimy
    do miękkości. Zalewamy rosołem
    i zagotowujemy.
  • 3. Ziemniaki obieramy i kroimy
    w kostkę, dodajemy do zupy
    i gotujemy do miękkości. Doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem
    i miksujemy.
  • 4. Śmietanę rozprowadzamy
    z łyżką ciepłej zupy i powoli
    wlewamy do garnka, mieszając.
  • 5. Zupę wlewamy do miseczek,
    posypujemy żółtym serem
    i zieleniną, dodajemy
    grzanki lub groszek ptysiowy.

Porady

● Grzanki można kupić gotowe lub zrobić samemu. Wystarczy chleb albo bułkę pokroić w kostkę i upiec w tosterze lub piekarniku. ● Śmietana dolewana do zupy nie zwarzy się, jeśli dodamy do niej szczyptę soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować