Cebulowa tarta z śmietanowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w plastry o grubości około 1cm.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło z olejem. Dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 4-5 minut - cebula powinna zacząć się szklić. Zestawiamy z ognia, doprawiamy pieprzem i gałką. Rozgrzewamy piekarnik do 200stopni.
2.Śmietanę mieszamy razem z żółtkiem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i sól. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy wymieszaną śmietanę z żółtkiem , i szybko wyrabiamy gładkie ciasto.
3.Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek około 4mm, przenosimy na blaszkę , odkrawamy nadmiar ciasta i robimy kilka nakłuć widelcem. Wkładamy do piekarnika na około 12 minut.
Śmietankę mieszamy z żółtkiem.
Na ciasto wykładamy cebulę i polewamy mieszaniną żółtka ze śmietanką, posypujemy pieprzem.
Pieczemy około 15 minut - do momentu aż masa się zetnie
Porady
Gdy pieczemy sam spód ciasta warto położyć na nim papier do pieczenia i wysypać na nie fasole bądź groch, by obciążyło ciasto.
Komentarze