Cebulowa tarta z śmietanowym sosem

4.5 (158 ocen)

To ulubione danie mojego męża - wielbiciela cebuli

Składniki:

  • kruche ciasto:
    1 i 1/3 szklanki pszennej mąki (20 dag)
    10 dag zimnego masła
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
    1 czubata łyżka cukru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    nadzienie:
    2 spore cebule
    1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
    2 żółtka
    łyżka masła
    2 łyżki oleju
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz


    Tradycyjna blaszka do tart
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Jajko

Cebulowa tarta z śmietanowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w plastry o grubości około 1cm.
    Na dużej patelni rozgrzewamy masło z olejem. Dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 4-5 minut - cebula powinna zacząć się szklić. Zestawiamy z ognia, doprawiamy pieprzem i gałką. Rozgrzewamy piekarnik do 200stopni.
  • 2. Śmietanę mieszamy razem z żółtkiem.
    Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i sól. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy wymieszaną śmietanę z żółtkiem , i szybko wyrabiamy gładkie ciasto.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek około 4mm, przenosimy na blaszkę , odkrawamy nadmiar ciasta i robimy kilka nakłuć widelcem. Wkładamy do piekarnika na około 12 minut.
    Śmietankę mieszamy z żółtkiem.
    Na ciasto wykładamy cebulę i polewamy mieszaniną żółtka ze śmietanką, posypujemy pieprzem.
    Pieczemy około 15 minut - do momentu aż masa się zetnie

Porady

Gdy pieczemy sam spód ciasta warto położyć na nim papier do pieczenia i wysypać na nie fasole bądź groch, by obciążyło ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować