Cebulowa grzechu warta

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś przepis mojej przyjaciółki Asi na wyśmienitą cebulowa! POLECAMNiestety jej przygotowanie zajmuje trochę czasu (czyt. jesteś w stanie umrzeć z głodu:))) hehe Dlatego tez polecam jej przygotowani

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - duże cebule: 4 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - bulion (najlepiej wolowy): 1 litr
    - woda: 1 szklanka
    - tymianek: 1 łyżka
    - galka muszkatolowa: 1 szczypta
    - masło: 2 łyżki
    - kromki chlebka na grzanki: 8 sztuk
    - Ser żółty lub mozzarella: 8 plastrów

Cebulowa grzechu warta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku roztopić masło i wrzucić posiekana w piórka cebule i czosnek. Podsmażyć aż cebula się skarmelizuje, następnie dodać tymianek i zalać szklanka wody. Dusić do momentu uzyskania masy z rozgotowanej cebuli. Będzie ona lekko brązowa. Uwaga, aby cebuli nie przypalić.
  • 2. Przygotowujemy bulion. Dodajemy masę cebulowa i doprawiamy. GOTOWE!
    W piekarniku rozgrzanym do 150C przygotowujemy po 2 tosty do jednej zupki. Nakładamy ser i bazylie. Podajemy, jako dodatek do zupki.
    PYSZNA PYSZNA PYSZNA! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy