Cebulki marynowane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i chrupiące, doskonałe na przyjęcia.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg małych, drobnych cebulek
    czosnek
    pieprz ziarnisty
    ziele angielskie
    liść laurowy
    gorczyca
    zielone gałązki kopru
    na zalewę:
    2,5 szklanki wody
    0,5 szklanki octu
    1/4 szklanki cukru
    0,5 łyżki soli
    2 łyżki miodu

Cebulki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulki obieramy i myjemy. Do wyparzonych słoików wkładamy po po 2 plasterki obranego czosnku, 4-5 ziaren pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, gałązkę kopru, pół łyżeczki gorczycy , 1 liść laurowy oraz cebulki. Składniki zalewy podgrzewamy aż do połączenia się składników, studzimy i wlewamy do słoików z cebulką, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut od momentu zagotowania.

Porady

Do cebulek można dodać plasterki papryczki chili, wówczas cebulki będą ostrzejsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy