Cebularze z ziarnami dyni i orzechami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Każdy ma swój przepis na popularne cebularze. Ja do swojego przepisu dołączyłam pestki dyni i orzechy, które wzbogacają wypiek w cenne składniki dla organizmu. Polecam przepis do przetestowania. Idealny dodatek do śniadania, kolacji czy też do pracy.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    5 szklanek mąki
    8 dag drożdży
    5 łyżek oleju
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    Farsz:
    4 duże cebule
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    2 łyżki pestek dyni
    1 łyżka oleju
    1 jajko do posmarowania ciasta
    Sól, pieprz do smaku
    Tłuszcz do posmarowania formy do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Cebularze z ziarnami dyni i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wymieszać ręką na jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 5 mm, wycinać koła o średnicy - u mnie 10 cm. Przełożyć na wysmarowaną blachę tłuszczem, zrobić w środku wgłębienie, ułożyć farsz, posypać ziarnami dyni i kawałkami orzechów włoskich. Odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temp. 175 stopni około 20-25 minut.
    Z tej porcji ciasta wyszło mi 36 cebularzy.

Porady

1.Do cebularzy można dodać też ziarna słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować