cebularze z salami pepperoni

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Naszło mnie na bułki na wytrawnie. Miały to być mini pizze, ale stanęło na cebuli i salami. Bardzo smaczne, aromatyczne i miękkie. Idealne do zabrania ze sobą w podróż, do pracy lub szkoły. Z podanej porcji wyszło mi 10 dużych bułek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    510 g mąki
    60 g świeżych drożdży
    1 jajko
    300 ml letniego mleka
    4 łyżki oleju
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    na nadzienie:
    2 duże cebule (ok. 400 g )
    małe plasterki salami pepperoni
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 żółtko
    1 łyżeczka maku
    1 łyżeczka oregano
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Cebularz Bułki

Cebularze z salami pepperoni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebularze 1. Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Dodać resztę składników i wyrobić ręcznie lub mikserem, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.
    Cebule pokroić w plastry, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać żółtko, śmietanę, mak i przyprawić.
  • cebularze 2. Z ciasta uformować 10 kulek. Dno szklanki bez uszka obsypać mąką. Za pomocą tej szklanki robić miejsce na farsz dociskając dno na środku kulki z ciasta. Powstałe zagłębienie napełnić farszem i poukładać plasterki salami. Odstawić na kwadrans a następnie upiec w 200*C około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cebula Salami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować