Naszło mnie na bułki na wytrawnie. Miały to być mini pizze, ale stanęło na cebuli i salami. Bardzo smaczne, aromatyczne i miękkie. Idealne do zabrania ze sobą w podróż, do pracy lub szkoły. Z podanej porcji wyszło mi 10 dużych bułek.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto:
510 g mąki
60 g świeżych drożdży
1 jajko
300 ml letniego mleka
4 łyżki oleju
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
na nadzienie:
2 duże cebule (ok. 400 g )
małe plasterki salami pepperoni
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko
1 łyżeczka maku
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Cebularze z salami pepperoni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Dodać resztę składników i wyrobić ręcznie lub mikserem, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.
Cebule pokroić w plastry, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać żółtko, śmietanę, mak i przyprawić.
2.Z ciasta uformować 10 kulek. Dno szklanki bez uszka obsypać mąką. Za pomocą tej szklanki robić miejsce na farsz dociskając dno na środku kulki z ciasta. Powstałe zagłębienie napełnić farszem i poukładać plasterki salami. Odstawić na kwadrans a następnie upiec w 200*C około 15 minut.
Komentarze