CEBULARZE Z CUKINIĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Często robię takie przekąski na spotkania przy grillu czy rodzinny piknik.Dzieci je uwielbiają !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto :
    0,5 kg mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 dag drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1/3 łyżeczki soli
    3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
    3 łyżki oleju
    Składniki na nadzienie:
    2 cebule
    sól
    1/2 niedużej młodej cukinii
    kilka plasterków szynki
    10 dag żółtego sera
    oliwa lub masło do smażenia
    1 ząbek czosnku

Cebularze z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzić z cukrem.Dodać mleko .Mąkę przesiać ,posolić ,dodać jogurt i olej.Wlać mleko z drożdżami.Wyrobić gładkie ,miękkie ciasto.Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość.
    Cebulę pokroić w pół krążki,zeszklić na oliwie,dodać startą na grubych oczkach cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Całość posolić chwilkę przesmażyć.Szynkę pokroić w krótkie paski.Ser zetrzeć. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C
    Z ciasta odrywać małe porcje i formować bułeczki ,spłaszczać na kształt placka,układać na nasmarowanej blaszce.Na każdy krążek ciasta nakładać farsz z cebuli,szynkę oraz ser.Piec ok 20-25 min w 180 st.C .Podawać na ciepło lub na zimno np z keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy