Podobno najlepsze cebularze to te z Lubelszczyzny, nie wiem bo nie jadłam. Postanowiłam zrobić po swojemu i jedno jest pewnie, lepsze niż z piekarni :-)
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg mąki pszennej
10 dag świeżych drożdży
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka cukru kryształu
6 łyżek oleju rzepakowego
1 szkl. mleka
1 szkl. wody
farsz:
5-6 cebul
1 łyżka maku niebieskiego
1 łyżka przyprawy do pizzy
sól
olej do podsmażenia
Cebularze (cebulaki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Mleko i wodę lekko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Zagnieść ciasto, dodać olej i wyrabiać ciasto aż przestanie kleić się do rąk. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (min. 40 minut).
2.Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju, podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić do miękkości. Dodać sól do smaku. Farsz cebulowy podzielić na dwie części. Do jednej dodać mak a do drugiej przyprawę do pizzy.
3.Z ciasta odrywać po kawałku i formować w dłoniach kółeczka z wgłębieniem w środku. Nakładać farsz. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym białkiem. Piec w temp. 180 stopni 20-25 minut.
Komentarze