Cebularze (cebulaki)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Podobno najlepsze cebularze to te z Lubelszczyzny, nie wiem bo nie jadłam. Postanowiłam zrobić po swojemu i jedno jest pewnie, lepsze niż z piekarni :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    10 dag świeżych drożdży
    1 płaska łyżka soli
    1 płaska łyżka cukru kryształu
    6 łyżek oleju rzepakowego
    1 szkl. mleka
    1 szkl. wody

    farsz:
    5-6 cebul
    1 łyżka maku niebieskiego
    1 łyżka przyprawy do pizzy
    sól
    olej do podsmażenia

    dodatkowo:
    1 białko

Cebularze (cebulaki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Mleko i wodę lekko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Zagnieść ciasto, dodać olej i wyrabiać ciasto aż przestanie kleić się do rąk. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (min. 40 minut).
  • 2. Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju, podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić do miękkości. Dodać sól do smaku. Farsz cebulowy podzielić na dwie części. Do jednej dodać mak a do drugiej przyprawę do pizzy.
  • 3. Z ciasta odrywać po kawałku i formować w dłoniach kółeczka z wgłębieniem w środku. Nakładać farsz. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym białkiem. Piec w temp. 180 stopni 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy