1.3 szklanki mleka zagotować z 1 łyżką masła i 1 łyżką smalcu (przestudzić).
2.Drożdże pokruszyć i zalać mlekiem, dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
3.Mąkę pszenną wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, sól, jajka. Zagnieść ciasto i zostawić do wyrośnięcia.
4.Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
5.Jak ciasto podwoi swoją objętość, formujemy kulki i wkładamy farsz. Bułki zwijamy.
6.Piec w temperaturze 180 stopni, około 20 min.
Porady
Bułki są lepsze jak są odgrzewane w piekarniku lub mikrofali.
Komentarze