Cebularze

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ten przepis dostałam od koleżanki

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mleka
    1 łyżka masła
    1 łyżka smalcu
    1/3 paczuszki drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 kg mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    2 jajka

    Farsz:

    250 gram sera żółtego
    2 pęta kiełbasy swojskiej
    2 duże cebule
    6 pieczarek średnich
    3 ogórki konserwowe

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 szklanki mleka zagotować z 1 łyżką masła i 1 łyżką smalcu (przestudzić).
  • 2. Drożdże pokruszyć i zalać mlekiem, dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Mąkę pszenną wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, sól, jajka. Zagnieść ciasto i zostawić do wyrośnięcia.
  • 4. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
  • 5. Jak ciasto podwoi swoją objętość, formujemy kulki i wkładamy farsz. Bułki zwijamy.
  • 6. Piec w temperaturze 180 stopni, około 20 min.

Porady

Bułki są lepsze jak są odgrzewane w piekarniku lub mikrofali.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy