Cebularze

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wymaga cierpliwości, ale swoją prostotą zachwyca nie jedno podniebienie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Zaczyn:
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    20 g świeżych drożdży
    0,5 szklanki mleka

    Dodatkowo:
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki roztopionego masła
    1 jajka
    1 łyżka soli

    Farsz:
    2 duże cebule
    5 pieczarek
    10 dkg startego sera
    3 plastry szynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 yżki mąki, zalewamy 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy całość pozbywając się grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min.
  • 2. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozmącone jajka połączone z roztopionym masłem oraz mlekiem, sól, dolewamy zaczyn i wyrabiamy masę.
  • 3. Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy zaczyna odstawać od miski. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
  • 4. W czasie wyrastania ciasta kroimy cebule w pół plasterki i przesmażamy na patelni z dodatkiem soli. Następnie osobno przesmażamy pieczarki do momentu odparowania płynu.Szynkę kroimy w kostkę.
  • Cebularze 5. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy na 6 części, z którym formujemy kulki. Układamy je na blaszce rozciągając i robiąc w środki miejsce na farsz (można to zrobić spodem od szklanki). Brzegi wysmarować rozkłóconym jajkiem a do środka nałożyć farsz (pieczarki, szynka, cebula, ser). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  • 6. Piec przez 20-25 min. do momentu uzyskania złotego koloru w temp. 180 stopniach C.
    Podawać na ciepło.

Porady

Przed pieczeniem cebularze warto posypać majerankiem oraz koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować