1.Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 yżki mąki, zalewamy 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy całość pozbywając się grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min.
2.Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozmącone jajka połączone z roztopionym masłem oraz mlekiem, sól, dolewamy zaczyn i wyrabiamy masę.
3.Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy zaczyna odstawać od miski. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
4.W czasie wyrastania ciasta kroimy cebule w pół plasterki i przesmażamy na patelni z dodatkiem soli. Następnie osobno przesmażamy pieczarki do momentu odparowania płynu.Szynkę kroimy w kostkę.
5.Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy na 6 części, z którym formujemy kulki. Układamy je na blaszce rozciągając i robiąc w środki miejsce na farsz (można to zrobić spodem od szklanki). Brzegi wysmarować rozkłóconym jajkiem a do środka nałożyć farsz (pieczarki, szynka, cebula, ser). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
6.Piec przez 20-25 min. do momentu uzyskania złotego koloru w temp. 180 stopniach C.
Podawać na ciepło.
Porady
Przed pieczeniem cebularze warto posypać majerankiem oraz koperkiem.
Komentarze