Cebularze

5 (178 ocen)

Często je robiłę, jednak zawsze była to cebula i ser, do czasu aż usłyszałam że najlepsze są te z dodatkiem śmietany i muszę przyznać że tak właśnie jest.

Składniki:

  • Ciasto:

    300g mąki pszennej
    100ml letniej wody
    100ml letniego mleka
    2 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki drożdży instant

    Farsz:

    1 łyżka oleju

    3 duże cebule
    1 gałązka rozmarynu
    Sól, pieprz
    1 duża łyżka śmietany 12%


    Ser żółty
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Cebularz Ser

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebularze 1. Drożdże mieszamy z mlekiem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy plastyczne ciasto.

    Odkładamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany rozmaryn, sól, pieprz i śmietanę, dusimy całość 5 minut.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godziny.


    Po tym czasie w każdej bułeczce robimy wgłębienie i do środka nakładamy sporo cebulowego farszu, na farsz nakładamy starty żółty ser.

    Cebularze piec w 190' przez ok. 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować