Często je robiłę, jednak zawsze była to cebula i ser, do czasu aż usłyszałam że najlepsze są te z dodatkiem śmietany i muszę przyznać że tak właśnie jest.
1.Drożdże mieszamy z mlekiem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy plastyczne ciasto.
Odkładamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany rozmaryn, sól, pieprz i śmietanę, dusimy całość 5 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie w każdej bułeczce robimy wgłębienie i do środka nakładamy sporo cebulowego farszu, na farsz nakładamy starty żółty ser.
Komentarze