Cebularze

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne, szybkie w wykonaniu bułki śniadaniowe z czerwoną cebulą.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanka mąki kukurydzianej
    1 szklanka ciepłej (nie gorącej) wody
    25 g świeżych drożdży
    szczypta cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    3 łyżki oleju

    1 czerwona cebula

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć, dodać do wody, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać mąkę pszenną i kukurydzianą, sól i cukier. Krótko wyrobić. Dodać olej, jeszcze raz krótko wyrobić. Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto krótko wyrobić lekko podsypując deskę mąką (ciasto jest dość luźne). Ręce zanurzyć w mące. Ciasto podzielić na 6 części, uformować kule, rozpłaszczyć na dość płaskie koła. Rozłożyć na blasze do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Cebulę dowolnie pokroić w plasterki lub w kostkę. Bułki posmarować wodą, rozłożyć cebulę, lekko docisnąć. Piec ok.25 minut w 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy