CEBULARZE

  • wyświetlono: 654 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nauczyła mnie je robić Babcia. Zawsze wychodzą idealne.

  • 120min

Składniki

-2 jajka
-2 płaskie łyżki cukru
- 1i1/2 szklanki mleka
-60g masła
-50g drożdży
-1i1/2 łyżeczki soli
-2 cebule
-pieprz
-mak
-przyprawa uniwersalna
-ok. 800g mąki

Sposób przygotowania przepisu:

CEBULARZE

  • 1. Jajka i cukier utrzeć. W rondelku podgrzać mleko i rozpuścić masło. Ostudzić, rozprowadzić drożdże i 1 łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Przesiać mąkę i dodać sól. Dodać jajka i mieszankę z drożdżami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypując mąkę. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie obrać cebule i pokroić w cienkie plasterki, doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem, odstawić. Blachę wyłożyć papierem do wypieków. Z wyrośniętego ciasta formować placki, rozłożyć cebulę, posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu ok. 20 min, do zrumienienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcicebuladrożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ekspresowe francuskie cebularze

Dodane przez: Kloruś

Ekspresowe francuskie cebularze

Jeśli lubicie cebularze to musicie...

Cebularze lubelskie

Dodane przez: zauberi

Cebularze lubelskie

Mam do nich wielki sentyment i...

image-1a1d528

Dodane przez: Supermonia

Cebularze "po dęblińsku"

Długo szukałam odpowiedniego przepisu...

image-0wyag5y

Dodane przez: beniawojt

Pikantne cebularze

Pyszna przekąska dla całej rodziny,najlepiej...

Cebularze

Dodane przez: przejs

Cebularze idealne na majówkę

Idealne , by spakować je do plecaka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE