Cebularz na kartoflanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy z dodatkiem
łyżki soli. Odcedzamy.
Gdy przestygną, przeciskamy
przez praskę.
2.Cebule i pieczarki
kroimy w cienkie paski
i smażymy na
niewielkiej ilości
oleju, aż się zezłocą.
Doprawiamy
solą i pieprzem.
3.Z kilku łyżek mąki,
ciepłej wody,
drożdży i cukru robimy
rozczyn i odstawiamy na 15 minut w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
4.Resztę mąki wsypujemy do
miski, dodajemy ziemniaki
i jajko, wlewamy 4 łyżki oleju,
ok. 140 ml ciepłej wody i rozczyn.
Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy
na 30 minut.
5.Blachę (25x37 cm) wykładamy
pergaminem. Ciasto
jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy
i wykładamy na
blachę. Smarujemy koncentratem.
Posypujemy przyprawą
do pizzy, wykładamy cebulę
z pieczarkami. Odstawiamy
na 15 minut. Pieczemy ok.
40 minut w temp. 180 C.
Komentarze