Cebularz na kartoflanym spodzie

2 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 50 min

Uwielbiam modyfikować znane mi już przepisy. Tak właśnie powstał ten cebularz.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • ● 30 dag ziemniaków
    ● 60 dag mąki
    ● 4 dag drożdży
    ● łyżeczka cukru
    ● jajko
    ● 5 cebul
    ● olej
    ● przyprawy: do pizzy, sól, pieprz
    ● 30 dag pieczarek
    ● 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cebularz na kartoflanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy z dodatkiem
    łyżki soli. Odcedzamy.
    Gdy przestygną, przeciskamy
    przez praskę.
  • 2. Cebule i pieczarki
    kroimy w cienkie paski
    i smażymy na
    niewielkiej ilości
    oleju, aż się zezłocą.
    Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 3. Z kilku łyżek mąki,
    ciepłej wody,
    drożdży i cukru robimy
    rozczyn i odstawiamy na 15 minut w ciepłe
    miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. Resztę mąki wsypujemy do
    miski, dodajemy ziemniaki
    i jajko, wlewamy 4 łyżki oleju,
    ok. 140 ml ciepłej wody i rozczyn.
    Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy
    na 30 minut.
  • 5. Blachę (25x37 cm) wykładamy
    pergaminem. Ciasto
    jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy
    i wykładamy na
    blachę. Smarujemy koncentratem.
    Posypujemy przyprawą
    do pizzy, wykładamy cebulę
    z pieczarkami. Odstawiamy
    na 15 minut. Pieczemy ok.
    40 minut w temp. 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować