Cebularz domowy.

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

...to nasza ulubiona kolacyjka ;) Ciepły cebularz...z masełkiem...a zapach w domu wszystkich wygoni z kątów - do stołu ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 szkl. mąka pszenna
    40 g drożdży
    4 łyż. olej
    1 - 1,5 szkl. dobrze ciepłej wody
    szczypta soli i cukru
    2 szt. cebula
    2-3 łyż. maku
    olej do smażenia
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Cebularz domowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, dodać olej, rozkruszyć drożdże, doprawić, dodać wodę. Wymieszać, zarobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.
    Cebulę obrać, pokroić w półkrążki, podsmażyć na złoto na oleju. Doprawić wedle uznania, dodać mak, wymieszać.
    Dużą blachę nasmarować olejem. Rozłożyć rozwałkowane ciasto, na które ułożyć równomiernie cebulę z makiem.
    Wstawić do piekarnika, nastawić do 180'C i piec od chwili nagrzania przez 12 min.
    Smacznego:)

Porady

Cebulę z makiem, olejem, solą można przygotować wcześniej i zamknąć w słoiku na parę chwil...można też cebulę chwilę udusić na maśle, by odparowała wodę - wówczas ciasto nie będzie zbyt chrupiące podczas pieczenia :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować