Cebularz

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniały pomysł na pyszną przekąskę, lub kolację przed telewizorem w gronie rodzinnym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 dag. drożdży, 1 łyżka cukru,1 szkl. mleka, 1 jajko, 0,5 kg. mąki pszennej,1 łyżeczka soli, 5 dag margaryny, 4 duże cebule, 10 dag boczku surowego wędzonego, 25 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Cebularz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mikrofali podgrzewamy 0,5 szkl. mleka. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże,cukier i 2 łyżki mąki. Delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10-15 min.
    W garnuszku rozpuszczamy margarynę, gdy zestawimy ją z ognia wlewamy do niej pozostałe mleko.
    Mąkę wsypujemy do miski dodając wyrośnięty rozczyn,ciepłe mleko z margaryną,sól oraz roztrzepane widelcem jajko( zostawiamy ok 1 łyżeczki jajka żeby posmarować nim ciasto). Ciasto zagniatamy jak na makaron, w razie potrzeby dosypując mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę żeby wyrosło.
    W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na odrobinie oliwy. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą pieprzem i papryką oraz dodajemy boczek pokrojony w drobne paseczki.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy owalne placuszki. Układamy je na blaszce delikatnie wysmarowanej oliwą.
    Placuszki z wierzchu smarujemy jajkiem, a następnie nakładamy przestudzoną cebulę z boczkiem oraz starty żółty ser. Odstawiamy na ok 5 min do wyrośnięcia, po czym wkładamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy do zrumienienia ok 20-25 min w temp 170 st.C ( z termoobiegiem).

Porady

Ciasto podane w przepisie nadaje się idealnie na miniaturowe pizze więc dodatki możemy komponować według własnych upodobań. Cebulę można zastąpić np. mięsem mielonym z pomidorami i papryką. Mój synek osobiście uwielbia je wyłącznie z samym serem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować