Cebularz

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie ma to jak pieczywo własnego wypieku.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki
    ● 5 dag drożdży
    ● po łyżce soli i oleju
    ● 2 cebule
    ● szczypta cukru
    ● masło do formy

Cebularz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym
    oleju. Studzimy.
  • 2. Mąkę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy
    650 ml ciepłej wody i cebulę. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto wkładamy do posmarowanych masłem 4 keksówek. Pieczemy 30
    minut w 140 °C. Następnie temperaturę zwiększamy do 180 °C i pieczemy jeszcze 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy