Cebularz

0 (0 ocen)

Podobno cebularze to przysmak Lubelszczyny.

Składniki:

  • maka do posypania
    cebula
    0,5 kg mąki
    jajko
    łyżeczka cukru
    sól
    drożdże
    pół szklanki mleka
    olej rzepakowy

Cebularz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier i trochę letniego mleka. Kładziemy w ciepłe miejsce. Czekamy aż drożdże urosną. Ubijamy białko. Gdy drożdże urosną dodajemy mleko zmieszane z olejem, żółtko, sól. Na końcu dodajemy ubite białko. Wyrabiamy ciasto drewniana łyżką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    Cebulę kroimy w kostkę.
    Gdy ciasto urośnie o trochu wyciągamy je na opruszoną mąką stolnicę. Formujemy okrągłe placki. Na nie kładzie się cebulę i sypie mak. Piecze się aż do zarumienienia w temp. 170 stopni. Po upieczeniu smarujemy olejem.

Porady

.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy