Cebulaczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zawsze są na naszym wigilijnym stole.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki,
    0,5 szklanki mleka,
    3 dag drożdży,
    żółtko,
    2 łyżki masła,
    sól,
    pieprz

    Nadzienie:
    2 cebule (biała i czerwona),
    3-4 ugotowane suszone grzyby,
    1,5 łyżki masła,
    sól,
    pieprz

    Do posmarowania i posypania:
    łyżka letniej wody,
    0,5 łyżeczki soli,
    5 dag startego ostrego żółtego sera,
    łyżka mielonej słodkiej papryki

Cebulaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki wlać drożdże rozprowadzone letnim mlekiem. Dodać rozpuszczone letnie masło, żółtko, sól i szczyptę pieprzu. Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie obrać cebule, pokroić w cienkie paski i zeszklić na maśle, wymieszać z posiekanymi grzybami, przyprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dość cienki placek, wykroić szklanką krążki. Na środku każdego krążka położyć farsz i dokładnie skleić. Cebulaczki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować solą rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody, posypać żółtym serem wymieszanym z papryką. Piec około 25 min w 180 stopniach. Podawać do bulionów, czystych zup lub na przystawkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy