1.Do przesianej mąki wlać drożdże rozprowadzone letnim mlekiem. Dodać rozpuszczone letnie masło, żółtko, sól i szczyptę pieprzu. Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie obrać cebule, pokroić w cienkie paski i zeszklić na maśle, wymieszać z posiekanymi grzybami, przyprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dość cienki placek, wykroić szklanką krążki. Na środku każdego krążka położyć farsz i dokładnie skleić. Cebulaczki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować solą rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody, posypać żółtym serem wymieszanym z papryką. Piec około 25 min w 180 stopniach. Podawać do bulionów, czystych zup lub na przystawkę.
Komentarze