cebula w occie

4.37 (174 ocen)

  • 30 min

cebula marynowana to idealny dodatek w szczególności do dań z grilla ale również wyśmienicie się prezentuje z mięsem czy jako dodatek do kanapek.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 3 słoiki 500 ml. ja zużyłam:

    15 cebul średniej wielkości
    3 liście laurowe
    pieprz ziarnisty
    1 łyżeczka czubata soli morskiej

    1 szkl (300 ml) octu
    2 szkl. (300ml) wody
    1/2 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.37 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cebula w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, ocet, sol i cukier zagotowujemy.
    Cebulę kroimy w ćwiartki układamy w słoikach dodajemy po 1 liściu laurowym na każdy słoik i kilku ziarenkach pieprzu...
    Cebule zalewamy gorącym octem. Zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem.
    W garnku zagotowujemy wodę kładziemy na dno garnka ściereczkę aby pokrywki słoików miały lekką barierę ochronną, i wkładamy juz do lekko ciepłej wody nasze słoiki pokrywkami do dołu. Pasteryzujemy około 15 min.

Porady

cebula jest już gotowa do spożycia po około 3-4 dniach od przygotowania...Ale ja poczekam troche dłużej aż lepiej "pogryzie się " z octem...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować