Cebula faszerowana kaszanką i szynką parmeńską

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jak wiadomo, kaszanka i cebula to połączenie idealne. Tutaj proponuję je w nieco innej odsłonie, w postaci cebuli zapieczonej z pysznym kaszankowym farszem, z dodatkiem szynki parmeńskiej. Smacznego :)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 cebule
    150 gram kaszanki
    3 łyżki oleju rzepakowego
    60 gram szynki parmeńskiej
    1 łyżka suszonego majeranku
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
    szczypta ostrej papryki
    1/2 szklanki bulionu
    1 łyżka kaparów
    pieprz
    sól

Cebula faszerowana kaszanką i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, odciąć górną część, a następnie wydrążyć środki. Miąższ cebuli oraz odcięte fragmenty drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę, wymieszać. Dodać również kaszankę i przyprawy. Wymieszać i smażyć razem 2-3 minuty. Tak przygotowany farsz nałożyć do cebuli. Ułożyć cebule w naczyniu do zapiekania, podlać bulionem. Piec przez około 35-40 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni. Gotowe cebule posypać kaparami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy