Cebula faszerowana

0 (0 ocen)

  • 25 min

Danie mało skomplikowane, bardzo ładnie wygląda na talerzu i jest smaczne. Moim zdaniem jest to dobre wykorzystanie naszej poczciwej cebuli.

  • 25 min

Składniki:

  • kasza kuskus
    mieszanka warzyw (może być oczywiście mrożonka)
    oliwa
    ser żółty
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    duże żółte cebule

Cebula faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa należy podsmażyć z czosnkiem na oliwie i doprawić do smaku. Cebulom odciąć górny i dolny koniec, przeciąć na pół i ostrożnie oddzielać warstwy. Powstałe "muszelki" wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż widelec wchodzi w nie, ale one same się nie rozpadają.
    Wyjąć i odsączyć na sicie.
    Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, połączyć z warzywami, tą mieszanką napełnić cebulowe "muszelki", na wierzchu układać po kawałku żółtego sera, spinać wykałaczką. Ułożyć cebule w naczyniu do zapiekania i wstawić do nagrzanego piekarnika (u mnie 180 stopni) na ok. 25 minut.

Porady

*należy kontrolować stan gotującej się cebuli, by nie była zbyt miękka, bo rozpadnie się podczas napełniania **na wierzchu można położyć też inny ser, który nadaje się do zapiekania

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy