SERNIK CARTO

0 (0 ocen)

Przepis mam z zeszytu mamy, jest to mój ulubiony sernik

Składniki:

  • CIASTO: 3 szklanki mąki,
    2 jajka,
    szklanka cukru,
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 kostki masła,
    1/4 kostki margaryny,
    2 łyżki kakao

    MASA SEROWA: 4 kostki sera,
    kostka masła,
    1/2 kostki margaryny,
    czubata szklanka cukru,
    6 jajek,
    2 łyżki budyniu cytrynowego/ śmietankowego
    kilka kropli olejku cytrynowego/ śmietankowego

Sernik carto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło i margarynę posiekać w mące. Jajka ubić z cukrem i kakao, polać na mąkę. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć na minimum 30 min do zamrażalnika.
  • 2. Ser przepuścić (dwukrotnie) z masłem i margaryną przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do sera, następnie wlać zapach i wsypać budyń, zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • 3. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (25x35cm) zetrzeć na tarce jedną porcję ciasta, na nią wyłożyć masę serową. Drugą porcję ciasta zetrzeć na ser. Piec ok 60 min w temp 180 stopni.

Porady

Do masy można dodać rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy