Carry z kurczaka

2 (1 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nie ma lepszego dania na kolację dla dwojga!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udka z kurczaka: 450 gramów
    - olej roślinny: 2 łyżki
    - Tajska czerwona pasta carry: 2 łyżki
    - imbir (pokrojony): 3 łyżki
    - kurkuma (mielona): 1 łyżka
    - czosnek (pokrojonego): 2 łyżki
    - mleko kokosowe: 400 mililitrów
    - sos rybny tajski: 2 łyżki
    - limonka (pokrojona w paseczki): 1 łyżka
    - cukier: 2 łyżeczki
    - bazylia (drobno posiekanej): 2 łyżki

Carry z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić mięso w kawałki lub paski i odstawić.
    Rozgrzać wok i wlać olej.
  • 2. Kiedy tłuszcz będzie gorący dodać pastę carry i smażyć 30 sekund, mieszając.
    Wrzucić kawałki mięsa i smażyć przez minutę, mieszając aż mięso będzie całkowicie pokryte pastą.
  • 3. Wyjąć kawałki mięsa i odstawić (ja nie wyciągałam)
    Wrzucić do woka imbir, kurkumę oraz czosnek i smażyć 10 sekund.
  • 4. Dodać mleko kokosowe, sos rybny, skórkę limonki oraz cukier, zagotować i dusić 5 minut.
    Włożyć mięso do sosu i dusić 3 minuty, aż będzie gotowe.
  • 5. Posypać liśćmi bazylii i zamieszać po raz ostatni.
    Podawać od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy