Carrot cake - czyli ciasto marchewkowe według Jacka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Idealnie søodkie ciasto z wyczuwalnym smakiem marchewki.

  • 45 min

Składniki:

  • - 1 szkl. mąki
    - ¾ szkl. cukru
    - 150g masła
    - 2 szkl. startej marchewki
    - 3 jajka
    - ½ szkl. orzechów włoskich
    - biała czekolada
    - śmietanka 30%
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - łyżeczka sody

Carrot cake - czyli ciasto marchewkowe według jacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka. W garnku roztapiamy masło, a kiedy już jest całkowicie roztopione studzimy je przez chwilę i wlewamy do miski z cukrem i jajkami. Ubijamy wszystko mikserem na gładką masę.
  • 2. Do tej samej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Wsypujemy drobno startą marchewkę i drobno posiekane orzechy (zostawiamy trochę do posypania ciasta). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką i wylewamy do formy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Pieczemy przez ok. 30min. Najlepiej sprawdzić suchą wykałaczką czy jest już upieczone.
  • 3. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i dolewamy dwie łyżki śmietanki. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy pozostałymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy