Carpaccio z pieczonego buraka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Idealna przekąska ale też i kolacja.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Carpaccio z pieczonego buraka.
    (porcja na jedną osobę)

    1 burak
    dwie łyżki pokruszonej fety
    garść roszponki
    garść nasion słonecznika
    kiełki buraka
    łyżka soku z cytryny
    łyżka oliwy paprykowej
    przyprawa do sałatek

Carpaccio z pieczonego buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub folii aluminiowej przez 45 minut. Studzimy i obieramy ze skórki. Następnie za pomocą szatkownicy kroimy na cienkie plasterki. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Oliwę, sok z cytryny i przyprawę do sałatek dokładnie mieszamy. Na środku talerza układamy roszponkę, wokół niej plasterki buraka. na roszponce układamy pokruszoną fetę, kiełki buraka, prażony słonecznik i polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy