carpaccio z buraka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest to pyszna i zdrowa sałatka wieczorową porą. Polecam każdemu!!!

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 buraki
    2 kulki sera mozzarella
    Słonecznik łuskany
    Rukola
    Ser bryndza
    Miód
    Ocet balsamiczny
    Sól i pieprz

Carpaccio z buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy w łupinach z łyżeczką cukru. Ostudzone buraki obieramy i kroimy w plastry ok. 2-3 mm. Ser mozzarella również kroimy w plastry. Słonecznik prażymy na suchej paletni na małym ogniu często mieszając. Na talerzu układamy umytą ukolę, na rukoli na przemian plasterek buraka, plasterek mozzarelli, całość posypujemy pokruszoną bryndzą i uprażonym słonecznikiem. Wszystko polewamy sosem z octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku wg uznania.

    Sos:
    100 ml octu balsamicznego wlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę miodu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
    SMACZNEGO!!!

Komentarze

Podobne przepisy