Carpaccio z buraczków

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Moja improwizacja, miałam pyszne buraczki z zalewy, więc bardzo się przydały.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Buraczki z zalewy lub upieczone w piekarniku
    1 łyżka pestek ze słonecznika
    1 łyżka pestek z dyni
    świeże listki rukoli, roszponki lub bazylii
    Kilka kosteczek ulubionego sera: kozi, mozzarella itd…
    Miód lub syrop klonowy
    Odrobina soku z cytryny
    Oliwa
    Sól
    Pieprz

Carpaccio z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki pokroić w cienkie plasterki.
    Pestki słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni.
    Na talerzu ułożyć dekoracyjnie listki zieleniny, plastry buraka.
    Skropić syropem klonowym, oliwą i cytryną. Posypać prażonymi pestkami i pokruszonym serem, ja pokroiłam w kosteczkę.
    Oprószyć solą i pieprzem.
    Zamiast pestek mogą być orzechy włoskie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy