Moja improwizacja, miałam pyszne buraczki z zalewy, więc bardzo się przydały.
20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Buraczki z zalewy lub upieczone w piekarniku
1 łyżka pestek ze słonecznika
1 łyżka pestek z dyni
świeże listki rukoli, roszponki lub bazylii
Kilka kosteczek ulubionego sera: kozi, mozzarella itd…
Miód lub syrop klonowy
Odrobina soku z cytryny
Oliwa
Sól
Pieprz
Carpaccio z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki pokroić w cienkie plasterki.
Pestki słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni.
Na talerzu ułożyć dekoracyjnie listki zieleniny, plastry buraka.
Skropić syropem klonowym, oliwą i cytryną. Posypać prażonymi pestkami i pokruszonym serem, ja pokroiłam w kosteczkę.
Oprószyć solą i pieprzem.
Zamiast pestek mogą być orzechy włoskie.
Komentarze