Pomysł na szybki i efektowny deser.W sam raz na poprawę nastroju w tą szarugę, na poczęstunek dla niespodziewanych gości czy na wmawianie sobie, że grzechu nie ma bo przecież to prawie same gruszki,
Carpaccio gruszkowe z czekoladą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę zalewamy odrobiną wrzątku i odstawiamy a potem odcedzamy zachowując wodę.
2.W zależności od upodobań bierzemy pół lub całą tabliczkę czekolady – ja użyłam pół. Czekoladę siekamy dodajemy łyżkę wody spod żurawin (1 łyżka na pół czekolady), rozpuszczamy w kąpieli wodnej (stawiając miseczkę z czekoladą na garnku w którym gotuje się woda) lub w mikrofalówce.
3.Gruszki dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu. Polewamy roztopioną czekoladą. Posypujemy żurawiną.
Komentarze