Carbonara z mascarpone

4.44 (194 ocen)

  • 15 min

Szybka i niecodzienna wersja popularnej pasty w wersji bez jajek.

  • 15 min

Składniki:

  • makaron spaghetti (1/3 opakowania)
    boczek wędzony surowy (ok. 200 g)
    serek mascarpone (opakowanie 250g)
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.44 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Carbonara z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażyć drobno pokrojony boczek. Kiedy będzie rumiany i chrupki dodać stopniowo całe opakowanie serka mascarpone.
  • 2. Międzyczasie przygotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
  • 3. Przyprawić według uznania pieprzem i solą, opcjonalnie czosnkiem granulowanym. Należy pamiętać o rozsądnym dawkowaniu soli, gdyż boczek może być wystarczająco słony. Gotowy, przecedzony makaron wymieszać z powstałym sosem.

Porady

Do dania pasuje również natka pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować