Carbonara.. po prostu!

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Prosty, szybki i bardzo syty makaron

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 300g makaronu spaghetti
    kawałek boczku - ja użyłam włoskiej Pancetty, ale można nasz Polski :)
    330ml śmietany 30%
    sól, pieprz
    2 żółtka
    1 średnia cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Carbonara.. po prostu! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy - ma być al dente. Boczek kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy - składniki wrzucamy na patelnię lekko natłuszczoną oliwą/olejem. Smażymy aż cebulka i boczek delikatnie się zarumienią. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem - uwaga, nie przesadzić z solą, gdyż boczek, zwłaszcza włoski, sam w sobie jest słony! śmietanka ma się zredukować - powstanie gęsty sos. Gotowy makaron odcedzamy, i wrzucamy na patelnię. Mieszamy dokładnie by cały sos oblepił makaron. Następnie wbijamy dwa żółtka, wyłączamy gaz, i delikatnie wszystko mieszamy. Makaron nabiera połysku :) nakładamy na talerz, można posypać parmezanem, i czymś zielonym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować