Carbonara po polsku

0 (0 ocen)

Polacy uwielbiają sosy, stąd pewna modyfikacja przepisu oryginalnego

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti Lubella
    200 g chudego wędzonego boczku
    1 łyżeczka oliwy lub oleju roślinnego
    3 żółtka
    300 ml śmietanki kremówki 30 %
    100 g parmezanu
    1 czubata łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
    1/3 pęczka natki pietruszki
    osolony wrzątek do gotowania makaronu

Carbonara po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
    Boczek pokroić w kostkę i wysmażyc do zrumieniania. Ser zetrzeć na małych oczkach. W miseczce roztrzepać jajka ze śmietanką, pieprzem. Dodać większość sera, ok. 2 łyżki zostawić do dekoracji. Natkę opłukać i podzielić na listki.
    Makaron a'dente przełożyć do rondla z boczkiem. Całość polać mieszanką śmietanowo-jajeczno-serową i podgrzewać kilka chwil, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje i pokryłje spaghetti. Spaghetti a'la carbonara podawać od razu po przygotowaniu posypując natką pietruszki i resztą startego pecorino.

Porady

Po wlaniu sosu nie podgrzewamy potrawy zbyt mocno i długo żeby sos pozostał kremowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy