Carbonara

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dla miłośników makaronów

  • 40 min

Składniki:

  • Carbonara na 2 porcje

    makaron spaghetti ok. 250 g
    oliwa 1 łyżka
    śmietana 30% 250 ml
    żółtka 2-3
    boczek 100 g
    cebula 1 mała
    czosnek 1 ząbek
    sól, pieprz czarny świeżo mielony
    ser np. parmezan
    natka pietruszki wg uznania

Carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu.
    W tym samym czasie boczek pokrojony w drobną kostkę podsmażyć do wytopienia tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć w razie potrzeby dodać łyżkę oliwy. Pod koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, zredukować moc palnika .
    Śmietanę połączyć z żółtkami, za pomocą blendera lub zwykłej trzepaczki.
    Masę jajeczną dodać na patelnie do boczku, doprawić do smaku, zmniejszyć moc palnika.
    Kiedy sos już zgęstniał, dodać makaron ( najlepiej gorący prosto z wody, odcedzony)
    Gotowe danie posypać tartym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy