makaron spaghetti ok. 250 g
oliwa 1 łyżka
śmietana 30% 250 ml
żółtka 2-3
boczek 100 g
cebula 1 mała
czosnek 1 ząbek
sól, pieprz czarny świeżo mielony
ser np. parmezan
natka pietruszki wg uznania
1.Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu.
W tym samym czasie boczek pokrojony w drobną kostkę podsmażyć do wytopienia tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć w razie potrzeby dodać łyżkę oliwy. Pod koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, zredukować moc palnika .
Śmietanę połączyć z żółtkami, za pomocą blendera lub zwykłej trzepaczki.
Masę jajeczną dodać na patelnie do boczku, doprawić do smaku, zmniejszyć moc palnika.
Kiedy sos już zgęstniał, dodać makaron ( najlepiej gorący prosto z wody, odcedzony)
Gotowe danie posypać tartym serem.
Komentarze