Caprese z pieczonych buraków i ziemniaków z ziemniaczanymi łódeczkami otulonymi boczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

A oto mój pomysł na buraczki. Danie idealnie nadają się na lekki obiad lub przystawkę. Uwielbiam smak pieczonych buraczków i ziemniaków więc czemu by go ze sobą nie połączyć. Pikanterii dodaje sos na bazie musztardy rosyjskiej, tymianku i czosnku. Pycha!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki na caprese:
    ◦2-3 buraczki
    ◦2-3 średnie ziemniaki
    ◦4 ząbki czosnku
    ◦2 łyżka oliwy
    ◦1 łyżka rozmarynu (świeżego lub suszonego)
    ◦sól
    ◦pieprz


    Składniki na sos do caprese:
    ◦3 łyżi oliwy z oliwek
    ◦1 łyża wody niegazowanej
    ◦1 łyża octu winnego z czerwonych winogron
    ◦1 czubata łyżka musztardy rosyjskiej (można dać więcej)
    ◦2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżka świeżego tymianku


    Składniki na ziemniaczane łódeczki otulone boczkiem:
    ◦3 średnie ziemniaki
    ◦ok. 50 g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie plasterki
    ◦kilka gałązek świeżego rozmarynu


    Składniki na mozzarelle panierowaną:
    ◦150 g sera mozzarella (mogą być małe kulki lub duża pokrojona w sporą kostkę)
    ◦1 jajko
    ◦2 łyżki mleka
    ◦2 łyżki mąki
    ◦6 łyżek bułki tartej
    ◦1 łyżka suszonych pomidorów
    ◦1 łyżka świeżego tymianku
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Caprese Dania główne

Caprese z pieczonych buraków i ziemniaków z ziemniaczanymi łódeczkami otulonymi boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie mozzarelli panierowanej:

    Potrzebne będą trzy miseczki. Do pierwszej wsypujemy mąkę i dodajemy ok. ½ łyżeczki soli i trochę pieprzu. Do drugiej wbijamy jajko i dodajemy do niego 2 łyżki mleka – mieszamy aż składniki się połączą. Do trzeciej miseczki wsypujemy bułkę tarta, suszone pomidory i tymianek, mieszamy.

    Mozzarellę odsączamy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku. Jeśli mamy dużą kulkę to kroimy ją w dość duże kawałki. Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw w mące, później jajku, a na końcu bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
  • 2. Przygotowanie caprese i ziemniaczanych łódeczek:

    Ziemniaki na caprese obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki/talarki. Ziemniaki na łódeczki również obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki/księżyce. Wszystkie ziemniaki przekładamy do wysmarowanego oliwą z oliwek (1 łyżka) naczynia żaroodpornego posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem. Kładziemy całe ząbki czosnku.

    Buraki myjemy, oczyszczany i nacieramy oliwą z oliwek (1 łyżka). Szczelnie owijamy każdy folią aluminiową.

    Przykryte naczynie żaroodporne z ziemniakami i buraki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45-60 minut (w zależności od wielkości buraków i ziemniaków).
  • 3. Przygotowanie sosu:

    W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce łączymy oliwę, wodę i ocet winny. Dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



    Buraczki wyjmujemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaczane łódeczki wyjmujemy z naczynia żaroodpornego, czekamy aż trochę przestygną i każdą owijamy plasterkiem boczku, przekładamy do blaszki i zapiekamy aż boczek się zarumieni.

    Na talerzu na przemian układamy plasterki buraków i ziemniaków, w środek układamy panierowaną mozzarellę i polewamy sosem. Serwujemy z ziemniaczanymi łódeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować